Короткий опис статті

Як правильно вибрати книгу, щоб вона стала для малюка не просто набором слів, а другом, порадником та корисним заняттям на все життя?

Здавалося б, ще зовсім недавно ваше маля вперше посміхнулося, вимовило перші слова і зробило перші кроки… А ось тепер із цікавістю розглядає яскраві вивіски, написи в метро, ​​рекламу білбордів, із задоволенням перегортає дитячі книги. Разом з дитиною ви заново вивчаєте алфавіт, читаєте прості слова та радієте його першим успіхам у цій захоплюючій справі.


Знайомство з книгою та перехід до самостійного читання
Це важливі складові на шляху розвитку та формування майбутнього школяра. І, звичайно ж, для кожного батька важливо, щоб його дитина любила читати. Як правильно вибрати книгу, щоб вона стала для малюка не просто набором слів, а другом, порадником та корисним заняттям на все життя? Ось кілька рекомендацій, в яких зібрано досвід наших педагогів та мудрих батьків. Книга повинна викликати у дитини позитивні емоції, доставляти радість і задоволення. Тому дуже важливо, як її виконано. Величезне значення мають якість паперу, палітурка та оформлення. Не варто також забувати і про розміри книги. Психологи не рекомендують вибирати для дошкільника надто великі чи надто маленькі книги, оптимальним розміром книги називаючи формат альбомного листа. Також зверніть увагу на наявність яскравих, якісних ілюстрацій та великого шрифту. І пам'ятайте: книга має бути такою, щоб її хотілося взяти в руки і вам, і вашому малюкові. Що ще Важливо при виборі книги для дитини? Вибираючи для дитини захоплюючу книгу, важливо враховувати його вік, психологічні особливості та інтереси. Маленьким дітям (до 3 років) стомлюються довгі історії, в яких дитина може легко заплутатися і забути, з чого все починалося. Тому перевагу віддають казкам, у яких все просто і зрозуміло, книгам з барвистими, якісно виконаними картинками та мінімумом тексту. Дітям дошкільного та молодшого шкільного віку буде цікава література про таких самих дітей, як вони самі, та про навколишній світ. Пригоди, природа, подорожі, тварини, взаємодія героїв… Такі книги допомагають дитині пізнавати світ і власне «я». Знайомство з різними шкільними предметами формує інтерес дітей і до пізнавальної літератури, наприклад до енциклопедій, у яких містяться відповіді на всі важливі питання.
Так яку книгу вибрати для дитини?
Як відомо, все книги перечитати і придбати неможливо, проте, щоб допомогти молодим батькам у виборі потрібної книги, існує серія під назвою "Золотий фонд всесвітньої дитячої літератури", що зібрала кращі твори світової класики для дітей і формує смаки юних читачів. Саме такі книги, як правило, об'єднують дітей та батьків і стають справжньою сімейною реліквією, що передається з покоління до покоління.
І останнє. Зустріч з книгою має бути схожою на зустріч з другом, з яким цікаво, весело, іноді сумно, але завжди захоплююче і ніколи не хочеться розлучатися. Якщо батькам вдасться знайти таку книгу для своєї дитини, значить, зусилля витрачені недаремно і у майбутнього школяра з'явиться любов до читання.

Додати до сподобалося
Схожі статті

П'ять способів прищепити любов до читання у дитини

14/08/2024

Як прищепити кохання та інтерес до читання у дитини. Навчання в ігровій формі – найефективніший метод, щоб зацікавити дитину, залучити до навчання читання.

швидкочитання

Як правильно вибрати книгу для дитини?

16/09/2024

Як правильно вибрати книгу, щоб вона стала для малюка не просто набором слів, а другом, порадником та корисним заняттям на все життя?

швидкочитання

Чому курси скорочення стали такими популярними?

11/09/2024

Популярність курсів скорочитання та їх необхідність у розвитку дітей. Вправи для розвитку швидкого читання, концентрації уваги та продуктивного мислення.

швидкочитання

Хочете замовити пробний безкоштовний урок?
Наш менеджер за телефоном може допомогти вам підібрати курс для вашої дитини та записатися на пробне заняття.