Короткий опис статті

Навчання дітей швидкого читання. Швидкочитання – це методика для комплексного розвитку у дітей читання, концентрації уваги, пам'яті, логіки та швидкості мислення.

З якого віку можна починати навчати дитину скорочитанню

Існує безліч версій, коли починати їм займатися і з якого віку скорочення дітей може бути доступним. Найправильніше буде індивідуально підходити кожному з батьків до можливостей своєї дитини.

Починати викладати скорочення для дітей можна у тих випадках, коли вони навчилися вже самому процесу складання букв у слова. Не раніше! Без елементарного повільного читання неможливо навчити продуктивного скорочення. Однак лише вміння читати недостатньо, дитина повинна сприймати і розуміти те, що вона читає (поки що повільно). Важливо, щоб малюк міг переказати щойно отриману з книжки інформацію. Перш, ніж почати вивчення скорочитання, пам'ять дитини має вміти затримувати прочитану інформацію. Оптимальне читання – це читання зі швидкістю розмовної промови, тобто. у темпі від 120 до 150 слів за хвилину. Саме до такої швидкості пристосувався багато століть артикуляційний апарат людини, саме за цієї швидкості досягається краще розуміння тексту. Зверніть увагу, що для школяра це справді є оптимальним читанням. І тільки коли школяр навчиться впізнавати слова в тексті відразу цілком, то тільки тоді він зможе опановувати швидші ступені читання. Можливо, найважливішим критерієм готовності дитини до навчання є інтерес та захопленість книгами. У жодному разі не можна займатися з дитиною з-під палиці та через силу. Такі заняття лише назавжди відіб'ють у нього бажання читати. Прищепити інтерес і любов до літератури можна лише власним прикладом та підбором цікавих книг. Чому деякі вважають, що скорочення шкодить дитині

Існують міфи скорочитання. Розглянемо найпоширеніші:

МІФ: неможливо читати зі швидкістю понад 500-1000 слів за хвилину.

РЕАЛЬНІСТЬ: можна читати зі швидкістю понад 2000 слів на хвилину.

МІФ: скороченню неможливо навчитися – це вроджена навичка.

РЕАЛЬНІСТЬ: майже всі відомі скорочитачі (Рузвельт, Наполеон. Горький) навчалися навичці швидкого читання в дитинстві або в дорослому віці.

МІФ: якщо читати дуже швидко, то не розумітимеш і засвоюватимеш інформацію.

РЕАЛЬНІСТЬ: розуміння та сприйняття інформації скорочитачів у 2-5 разів вище, ніж при «звичайному» читанні. Тому що, наш мозок здатний працювати швидше, ніж ми читаємо, потрібно лише під час читання відкинути інші моменти, що відволікають від читання, які відволікають від процесу читання. Якщо збільшувати швидкість читання, то розуміння інформації збільшується.

МІФ: швидко читати це шкідливо для зору.

РЕАЛЬНІСТЬ: швидкість читання ніяк не впливає на зір. Негативний вплив може вплинути на дотримання гігієни читання (наприклад, якщо читати без перерви, в напівтемряві, лежачи і т.д.).

Перш ніж змушувати дитину більше читати, потрібно з'ясувати, у чому вихідні причини труднощів. І тільки з'ясувавши це, ми зрозуміємо, яку допомогу йому потрібно надати. Причин труднощів багато, і способи допомоги існують різні. Під технікою читання розуміється впізнавати написані літери, правильно співвідносити їх зі звуками і вимовляти їх у вказаному порядку у вигляді складів, слів речень. Також читання включає технічні навички і процес розуміння сенсу читаного. Ці дві сторони перебувають у тісному взаємозв'язку і взаємно впливають друг на друга. Удосконалення швидкості читання призводить до швидкого і точного розуміння сенсу, а більш легкий у сенсовому текст читається швидше і без помилок. У процесі навчання читанню учні під керівництвом вчителя вправляються і техніці читання, й у розумінні прочитаного. Скорочення для дітей та дорослих відрізняється чи ні Відповідь на це питання однозначна – відрізняється. Основна відмінність полягає в техніці читання: для дітей це читання вголос, а для дорослих читання про себе. Також для дорослих навчання навички читання з вертикалі. Скорочення для дітей допоможе: сформувати у дитини правильне читання (без повторного читання слів у тексті, без перепусток слів, перепусток літер у словах тощо), підвищити швидкість читання мінімум у 2 рази, підвищити коефіцієнт засвоєння прочитаного тексту; підвищити ефективність вивчення шкільних предметів та знизити стомлюваність молодших школярів за рахунок розвитку якостей, необхідних для успішного навчання у школі: пам'яті, сприйняття, уваги, мислення, уяви, мови, навичок читання та вміння правильно викладати свої думки.

Скорочення для дорослих допоможе: сформувати нові навички читання: розширення кута зору, читання без артикуляції та регресії, розвиток пам'яті та уваги, формування навички структурного аналізу та інтерпретації тексту, формування навички вертикального читання тощо. Як підбирається методика навчання для дитини 21 день – це формування нової звички. Отримання та закріплення будь-якої навички відбувається протягом 21 дня. Щоб мозок адаптувався до нового способу читання, йому необхідно 21 день, у кращому випадку це щоденне читання (30-40 хв). Тому, 10 днів занять дає майже завжди стійкий результат і + 11 днів із закінчення курсу по 20-30 хвилин вдома. дають стабільний результат протягом тривалого часу. Для кожної вікової групи підбираються різні методики. Для дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку (5-10 років) навчання читання з розвитком пам'яті, логічного мислення, посидючості та концентрації уваги. Для дітей молодшого віку (від 9-10 років до 12 років) переважно покращення техніки читання, розвиток пам'яті, уваги та творчого мислення. Чисто скорочення актуальне для дітей віком від 12-14 років. Висновок Проаналізувавши всі вищезгадані пункти, можемо зробити висновок: що скорочення не нашкодить, а навпаки освоєння нових навичок швидкого читання сприятиме розвитку пам'яті, концентрації та уваги дитини. Експерименти, що проводяться за останні роки, показали, що швидке читання активізує процеси мислення і є одним із засобів удосконалення навчального процесу для різних рівнів навчання, від початкової до вищої школи. На жаль, сучасні школярі не вміють читати, для них ця праця і в результаті вони не мають інтересу до читання і книг. Ті, хто вміє читати – вони люблять читати, і, відповідно, не люблять ті, кому складно читати. Небажання читати школярів просто пов'язане з їх невмінням читати. Прищепити любов до читання можливо шляхом навчання правильного читання. Учень, що слабить, перейшовши в середню, а потім і в старшу ланку школи, буде, якщо не тонути, то захлинатися в потоці інформації. Цей учень приречений на неуспішність. І яких би великих вчителів не запрошували б ви до цього учня, нічого в них не вийде, поки вони не навчать елементарного – читати. Треба прагнути досягти швидкості 80-90 слів за хвилину вже до кінця 2 класу, до середини 3 класу вивести більшість дітей до рівня 120 слів за хвилину. Необхідно, щоб дитина постійно бачила своє наближення до мети. Тому робіть виміри швидкості читання. Дитина читає одну хвилину і підраховує кількість прочитаних слів і записує в «Таблицю досягнутих результатів». І кожне нове досягнення має з гордістю та похвалами відзначене батьками!

Додати до сподобалося
Схожі статті

П'ять способів прищепити любов до читання у дитини

14/08/2024

Як прищепити кохання та інтерес до читання у дитини. Навчання в ігровій формі – найефективніший метод, щоб зацікавити дитину, залучити до навчання читання.

швидкочитання

Як правильно вибрати книгу для дитини?

16/09/2024

Як правильно вибрати книгу, щоб вона стала для малюка не просто набором слів, а другом, порадником та корисним заняттям на все життя?

швидкочитання

Чому курси скорочення стали такими популярними?

11/09/2024

Популярність курсів скорочитання та їх необхідність у розвитку дітей. Вправи для розвитку швидкого читання, концентрації уваги та продуктивного мислення.

швидкочитання

Хочете замовити пробний безкоштовний урок?
Наш менеджер за телефоном може допомогти вам підібрати курс для вашої дитини та записатися на пробне заняття.