Короткий опис статті

Перш, ніж дитина навчитися відтворювати слова та фрази цілком, необхідно освоїти абетку та склади. Для цього чудово підійдуть методики Зайцева та Жукової.

Питання про те, як навчити дитину читати, задаються багато батьків. Комусь процес навчання дається легко, а хтось тупцює на одному місці місяцями. Сьогодні існують базові правила, якими необхідно керуватися під час уроків читання.

Як зрозуміти, що дитина готова навчитися читати?

Запорукою позитивного результату є внутрішня готовність дитини осягати незвіданий світ букв. Деякі виявляють інтерес до читання вже в 4 роки, інші ж –; ледве до 7 років. Як правило, читати рано починають ті діти, в сім'ях яких заведена культура читання.
 
Про те, що вашому чаду час вчитися читати говорять наступні вміння та навички:
- мова побіжна і правильна побудова усних речень;
- формування та послідовне пояснення своїх думок;
- здатність розрізняти інтонацію і відтворювати звуки;
- розпізнавання лівої та правої сторін.

Вчимося читати словами

Перш ніж дитина навчитися відтворювати слова і фрази цілком, необхідно освоїти абетку і склади. Для цього чудово підійдуть методики Зайцева та Жукової.
Кубики Зайцева розраховані як на цілком здорових дітей, так і на тих, хто має затримки в психічному розвитку. Матеріали, колір та розміри кубиків дозволяють підібрати індивідуальний підхід до навчання кожного малюка.
Навчання за методом Жукової відбувається за особливим букварем, який вчить читати по складах, які плавно переходять у читання окремих слів. Крім того, програма відомого логопеда дозволяє уникнути мовних дефектів.
 

Правила, які навчать дитину читати швидко та якісно:

1. Не слід вивчати назви літер. Правильніше буде, якщо ви допоможете освоїти молодому створенню сам звук. Наприклад, таких назв, як ДЕ, ВЕ, ЕР, КА – не повинно бути. Замість літери «ДЕ», відтворюйте звук «Д» і таке інше. Небезпека всіх цих ДЕ, ЕМ та ПЕ полягає в тому, що учневі буде досить складно зрозуміти, чому з літери ПЕ та А виходить слово ПАПА, а не ПЕАПЕА.
2. Далі слід переходити до вивчення твердих голосних (А, О, У, Е, Ы) та твердих дзвінких приголосних (М, Л, Н, Р). Наступними на черзі стоять глухі та шиплячі звуки (Т, П, Ч, Ш тощо).
3. На початку кожного заняття рекомендується повторювати пройдений матеріал, щоб виробити механізм грамотного читання дітей.
4. Після вивчення букв можна приступати до складання найпростіших і відкритих складів. На цьому етапі на допомогу приходять безцінні поради педагога Надії Жукової та її "веселий хлопчик", який поєднує літери в склад. Суть методу полягає в тому, що між літерами (наприклад, М і А) проходить доріжка, по якій учень веде пальчиком слідом за хлопчиком, що біжить. І доки він не добіжить, склад тягтиметься: М-М-М-М-А-А-А-А. Цей спосіб дає можливість розуміння алгоритму отримання складів із окремих букв.
5. Наступним кроком стане вивчення складних та закритих складів. Піддаються дітям вони трохи складніше, ніж відкриті, тому знадобиться не один тиждень тренувань.
6. Коли дитина легко почне читати склади, можна переходити на слова.

Поради професіоналів

Навчаючи малюка читати словами, звертайте увагу на вимову закінчень – вони повинні прочитуватися, а не вгадуватися. Коли ви тільки починали заняття, то для кращого результату, дозволяли дитині «співати» склади. При читанні слів цілком від цієї забавної звички варто відмовитись.
Слідкуйте за тим, щоб юний читач робив паузи між словами та наприкінці речення. По ходу справи пояснюйте навіщо потрібні розділові знаки і як їх виділяти інтонацією. До речі, помічено, що перші паузи затягують малюки. Але це не страшно, тому що в цей момент в головках відбувається процес розуміння. Згодом паузи коротшають. 
І пам'ятайте, якщо у вашого малюка щось виходить не так, не варто його сварити. А тим більше порівнювати з більш спритним Васею із сусіднього двору. Це тільки посіє невпевненість у душі дитини, і викличе бунт на заняттях.
Додати до сподобалося
Схожі статті

П'ять способів прищепити любов до читання у дитини

14/08/2024

Як прищепити кохання та інтерес до читання у дитини. Навчання в ігровій формі – найефективніший метод, щоб зацікавити дитину, залучити до навчання читання.

швидкочитання

Як правильно вибрати книгу для дитини?

16/09/2024

Як правильно вибрати книгу, щоб вона стала для малюка не просто набором слів, а другом, порадником та корисним заняттям на все життя?

швидкочитання

Чому курси скорочення стали такими популярними?

11/09/2024

Популярність курсів скорочитання та їх необхідність у розвитку дітей. Вправи для розвитку швидкого читання, концентрації уваги та продуктивного мислення.

швидкочитання

Хочете замовити пробний безкоштовний урок?
Наш менеджер за телефоном може допомогти вам підібрати курс для вашої дитини та записатися на пробне заняття.