Короткий опис статті

Як прищепити кохання та інтерес до читання у дитини. Навчання в ігровій формі – найефективніший метод, щоб зацікавити дитину, залучити до навчання читання.

Сучасні діти починають читати рано, років із чотирьох. Але нерідко буває, що дитина з цікавістю прочитує окремі слова чи вивіски на вулиці, а читати книжки ніяк не хоче. Що ж зробити батькам, щоб читання стало для дитини джерелом задоволення, а не нудним обов'язком? Існує п'ять способів прищепити любов до читання.

Спосіб №1

Любов до читання: читаємо та граємо Можна взяти аркуш і, малюючи кумедних чоловічків, великими друкованими літерами підписувати їхні імена. Причому чоловічків можна називати не лише звичайними іменами, а й смішними: Чомучка, Зазнайка, Редиска... Малюйте звірів, будинки, предмети та підписуйте їхні назви, а малюк нехай читає. Включайте можливість прочитати щось у будь-яку рольову гру з малюком. Граєте в машини – влаштуйте зупинки з написаними на картках назвами: «Квіткова», «Весела», «Сонячна». Для ігор у магазин використовуйте замінники продуктів – картки зі своїми назвами. «Дайте мені, будь ласка, яблуко та апельсин»: малюк відшукує потрібні картки і видає «покупцеві». Не забувайте про читання вивісок на вулицях, цінників у магазинах, рекламних щитів. Дитина бачить практичну користь від уміння читати – тепер він сам, без допомоги дорослих, може отримувати багато нової інформації про навколишній світ.

Спосіб №2

Любов до читання: веселі літери Для дітлахів, які нещодавно освоїли грамоту, ігри з літерами будуть чудовими помічниками на шляху до осмисленого читання, розуміння тонкощів мови. Покажіть малюкові, як заміна всього однієї літери перетворює косу на козу або кита на кота. Доречно буде згадати вірш «Кіт та кіт» Б. Заходера. Здивуйтеся разом з дитиною, яка вийшла плутанина всього через одну букву! Дуже корисно розгадувати з малюком дитячі кросворди, ребуси, шаради. Цікаво відшукати сховане слово в безглуздому, здавалося б, наборі букв. Справді, ну що таке «шама»? Виявляється, якщо поміняти склади місцями, то вийде «Маша». Такі смішні ігри подобаються дітлахам, і вони із задоволенням у них грають. Запропонуйте малюку читати слова «задом наперед». Ця корисна вправа для тих маленьких читців, які не дочитують, а «додумують» закінчення.

Спосіб №3

Любов до читання: загадкові листи У дітей читання всіляких послань йде на ура. Конверт можна тихенько підсунути в поштову скриньку вранці, по дорозі на роботу, а ввечері урочисто вивудити його звідти разом із малюком. У цих листах – всього кілька рядків великими друкованими літерами (краще набирати на комп'ютері), але обов'язково про щось цікаве. Наприклад, повідомлення про секретне місце у квартирі, де заховано сюрприз. Писати можна від свого імені чи підписувати послання іменами казкових героїв, чи взагалі вигаданих персонажів.

Спосіб №4

Кохання до читання: книжки-саморобки Якщо дитина відмовляється читати «покупні» книги, спробуйте зацікавити його книжками-саморобками. Візьміть альбом і пишіть у ньому від руки великими літерами невеликі тексти. Якщо зможете малюнки намалювати (дуже спрощені, навіть карикатурні) – взагалі чудово! Які тексти можна писати у таких саморобних книжках? Такі, що читати буде цікаво. Наприклад, діти люблять читати докучливі казки. Знаєте такі? «Жив-був цар, у царя був двір, надворі був кіл, на колу мочало. Чи не сказати спочатку? » Прочитали казку і знову читаємо спочатку, доки не набридне. Або ось ще: «Жили-дружили Кіт та Воркот. Їли вони з одного столу, у віконце дивилися з одного кута. Гуляти йшли з одного ґанку. Чи не сказати казку з кінця? А ось вам веселі римування для книжки з «заблукавшими» літерами. Діти їх просто люблять! Можна писати короткі пізнавальні тексти з короткими пропозиціями про тварин, рослини, про ваше місто, країну. Якщо дитина читає досить впевнено, спробуйте у деяких словах міняти літери подекуди. Щоб маленький читець знаходив такі помилки та переставляв букви правильно. Це сприятиме більш усвідомленому читанню.

Спосіб №5

Любов до читання: спільне читання Одна з головних умов «читаючої дитини» – батьки, що читають. У будинку, де малюк із раннього дитинства бачить дорослих із книгами в руках, де вечірні читання перед сном були приємним ритуалом. Хороший спосіб ненав'язливо прищепити любов до читання – читати з дитиною по черзі. Допустимо, читаєте ви дитині книжку перед сном. Виберіть таку, де дуже великий шрифт. В якийсь момент говоримо йому: Щось я погано бачу, що тут написано. Може, ти зможеш прочитати? або «Втомилися очі. Шануй трошки ти, а потім я продовжу. Ось так і читаємо по черзі: шматочок ви, шматочок – дитина. Діти із задоволенням включаються до гри. І, звичайно, частіше заходьте разом із малюком до книгарень. Давайте дитині можливість самому вибирати книжки. Запишіть його до дитячої бібліотеки та заглядайте туди час від часу. Підтримуйте його інтерес до читання будь-якими способами. І неодмінно влаштуйте свято Першої Самостійно Прочитаної Книжки, щоб ця подія викликала у малюка приємні асоціації. Постарайтеся зробити шлях малюка у світ книг цікавим та захоплюючим. У вас все обов'язково вийде! І це не межа. Вибираючи або створюючи власні способи, потрібно безпосередньо враховувати особливості Вашої дитини, інтереси та бажання. Читайте дітям із раннього віку, підбираючи книги за віком, потребами, а головне інтересу. Не живіть власними амбіціями або нав'язаними уявленнями про дитину, орієнтуйтеся на неї саму і швидше за все в майбутньому читання не викликатиме у вашої дитини складнощів.

Додати до сподобалося
Схожі статті

П'ять способів прищепити любов до читання у дитини

14/08/2024

Як прищепити кохання та інтерес до читання у дитини. Навчання в ігровій формі – найефективніший метод, щоб зацікавити дитину, залучити до навчання читання.

швидкочитання

Як правильно вибрати книгу для дитини?

16/09/2024

Як правильно вибрати книгу, щоб вона стала для малюка не просто набором слів, а другом, порадником та корисним заняттям на все життя?

швидкочитання

Чому курси скорочення стали такими популярними?

11/09/2024

Популярність курсів скорочитання та їх необхідність у розвитку дітей. Вправи для розвитку швидкого читання, концентрації уваги та продуктивного мислення.

швидкочитання

Хочете замовити пробний безкоштовний урок?
Наш менеджер за телефоном може допомогти вам підібрати курс для вашої дитини та записатися на пробне заняття.