Короткий опис статті

Нижче наведено список кількох вправ для домашнього виконання, які в комплексі із заняттями у логопеда та психолога здатні дати приголомшливі результати.

Інколи кожна дитина плутає літери під час листа чи читання. Така несерйозна, на перший погляд, помилка може приховувати серйозні порушення мови в майбутньому. Проте, не варто одразу панікувати. Просто уважніше придивіться до своєї дитини. Якщо він заплутався в літерах після активних ігор, то причиною, швидше за все, стала звичайна втома. Насилу діти згадують деякі літери і після тривалих канікул, або якщо тільки почали вивчати їх. 

Ознаки дислексії

У випадку, коли плутанина в буквах і звуках носить постійний характер - може йтися про дислексію.

Ознаками даного порушення є ті самі помилки, які робить дитина:
- плутає місцями літери та слова; 
- пропускає цілі склади або навіть слова;
- додає в слова сторонні звуки;
- плутає вимову схожих букв, наприклад, п-б, і-у, а-я.

Окрім неправильної вимови під час читання, є діти, які припускаються таких самих помилок і під час написання. Називається таке порушення – дисграфією.

Корекцією мови та письма при цих захворюваннях займається логопед. Якщо ви помітили реальну проблему, то візит до цього лікаря відкладати не варто. чим раніше будуть вжиті заходи, тим простіше дитині надолужити своїх однолітків. Як показує практика, діти, які страждають на дислексію, часто стають ізгоями в суспільстві.

Психологія мовних порушень

Як не дивно, але часто дислексія корінням сягає глибин психіки дитини і є несвідомим протестом на зовнішню проблему: відсутність духовного зв'язку з матір'ю чи гармонії в сім'ї.
У такому разі, відвідування одного тільки логопеда буде недостатньо - потрібен ще й психолог. Іноді дислексія чи дисграфія передаються на генетичному рівні. При цьому людина може жити повноцінним життям і бути розвиненою в інших сферах, але проблеми з читанням можуть залишитися з нею назавжди. Заради справедливості варто відзначити, що трапляються такі спадкові «подарунки» вкрай рідко.

Корисні вправи

Отже, ви побачили проблему. Перше, що необхідно зробити – це заспокоїтися та прийняти ситуацію. Тому що саме позитивний настрій батьків багато в чому визначає швидкість одужання дитини. Дуже важливо пояснити чаду, що він такий самий як усі і ви його любите ні дивлячись ні на що. 

Окрім занять у логопеда, займатися доведеться і вдома. 
 
На сьогоднішній день існує ціла низка ефективних вправ, в ході яких задіяні всі чотири аналізатори: 
- речеслуховий (відповідає за вибір правильного звуку);
- руховий (відповідає за правильність написання букви);
>- речедвигательный (є головним під час вимови букв і звуков);
- зоровий (вибирає правильну букву). 
Нижче представлений список кількох вправ для домашнього виконання:
- зліпите літери з пластиліну, і нехай дитина із заплющеними очима на дотик визначає їх;
- дайте дитині будь-яку іграшку і нехай вона опише її словами;
- виберіть не складний уривок з казки і давайте дитині читати її щодня повільно і з виразом.
Ці три нехитрі вправи в комплексі із заняттями у логопеда і психолога вже через пару місяців здатні дати приголомшливі результати.
Додати до сподобалося
Схожі статті

П'ять способів прищепити любов до читання у дитини

14/08/2024

Як прищепити кохання та інтерес до читання у дитини. Навчання в ігровій формі – найефективніший метод, щоб зацікавити дитину, залучити до навчання читання.

швидкочитання

Як правильно вибрати книгу для дитини?

16/09/2024

Як правильно вибрати книгу, щоб вона стала для малюка не просто набором слів, а другом, порадником та корисним заняттям на все життя?

швидкочитання

Чому курси скорочення стали такими популярними?

11/09/2024

Популярність курсів скорочитання та їх необхідність у розвитку дітей. Вправи для розвитку швидкого читання, концентрації уваги та продуктивного мислення.

швидкочитання

Хочете замовити пробний безкоштовний урок?
Наш менеджер за телефоном може допомогти вам підібрати курс для вашої дитини та записатися на пробне заняття.